Lumină sau întuneric

Motto:
“Pentru a ne putea ridica sufletul spre lumină,
trebuie mai întâi să coborâm după el în infern.”

De mii de ani, omenirea a cunoscut transformări majore. Spirituale, sociale, tehnologice sau de orice altă natură, aceste transformări au bulversat de fiecare dată societatea în care au luat fiinţă. Se pare că ne aflăm la sfârşitul unui ciclu de dezvoltare şi ne îndreptăm spre începutul altuia, pregătindu-ne de o nouă bulversare, o bulversare mai importantă decât toate cele despre care ştim, între ghilimele fie spus, din relatările istorice. Ajunşi la finele unui ciclu evoluţionist, cred că putem privi înapoi pentru a încerca să ne analizăm per ansamblu societatea şi direcţiile acesteia de dezvoltare.

La început, ne spun istoricii, am fost maimuţe. Cândva, în anumite circumstanţe, întăresc evoluţioniştii, maimuţa a evoluat. Ridicată în două picioare, cu un cap în plină expansiune, noua rasă porneşte să cucerească pământul. La început, noua maimuţă “homo”, urâtă şi tâmpă, dar chipurile ceva mai răsărită ca inteligenţă faţă de suratele regnului său, învaţă să folosească arme rudimentare, pe care mai apoi învaţă să şi le producă, după propriile necesităţi, învaţă să folosească focul, pe care mai apoi învaţă să îl şi producă după necesităţi, foloseşte peşterile şi grotele drept adăpost, pentru ca mai apoi să înveţe să-şi construiască propriul bordei.

Inaptă de o comunicare inteligentă la început, această nouă creatură începe prin a adăuga sunete compuse şi bine articulate vocabularului curent, transformându-le în limbaj. încet-încet, maimuţa “homo” începe să socializeze din ce în ce mai bine, îşi dezvoltă şi perfecţionează tehnicile primitive, încearcă puţină agricultură, puţină zootehnie şi iată, la un moment dat, în zorii adevăratei civilizaţii, maimuţa “homo”, se transformă într-o nouă rasă, o rasă care, după o îndelungă angoasă evoluţionistă, se ridică peste tot şi toate, îşi spune “homo sapiens” şi porneşte la cucerirea universului cunoscut.

Ceea ce mi se pare puţin cam reprobabil în această ipoteză, poate prea mult vehiculată, este faptul că, în urmă cu aproximativ două milioane de ani eram simple maimuţe “homo”, în urmă cu aproximativ şapte – opt mii de ani eram oameni primitivi, pentru ca acum două – trei mii de ani să ne regăsim în stadiul de civilizaţii (unele chiar foarte avansate), acum aproximativ două sute de ani începeam o revoluţie industrială, împânzind lumea cu maşini cu abur, pentru ca în prezent, îndreptându-ne ochii spre cerul înstelat, să elaborăm în faţa calculatorului strategii probabilistice de cucerire a spaţiului cosmic, apropiat, cunoscut sau necunoscut.

Puţin cam asimptotică această evoluţie, înspre final explozivă, aş spune. Chiar am putea crede, fără a cerceta, că ceea ce a devenit omenirea în ultimii două mii de ani se datorează unui somn letargic de aproape două milioane de ani? Sunt de acord că odată cu modificarea frecvenţei Shumann, frecvenţa caracteristică de rezonanţă a Pământului, şi curgerea timpului a început să accelereze, atrăgând după ea o viteză tot mai ridicată a evenimentelor şi a schimbărilor, dar aceasta se întâmplă din 1980, doar de 29 de ani!

Din punctul meu de vedere, teoria evoluţionistă este o aberaţie, născută din necesitatea de a da omului o nouă cale, greşită, de meditaţie, cercetare şi reflecţie asupra vieţii. Atunci când biserica nu a mai putut ţine în frâu nevoia maselor de a înţelege cu adevărat rolul pe care îl au de jucat în acest “puzzle”, atunci când au scăpat situaţia de sub control şi omul ar fi putut reflecta la condiţia lui ca individ, parte a creaţiei, terenul propice dezvoltării unei noi conştiinte era exact ceea ce iniţiatorii revoluţiei industriale au sperat.

Separat de Dumnezeu, separat de natură, separat de latura spirituală, către care îşi îndreptaseră speranţele mii de ani, oamenii descoperă dintr-o dată ştiinţa, acea disciplină care le poate demonstra, explica şi permite totul. Acea ştiinţă care îi transforma peste noapte în zei. Visul umanităţii începea să prindă viaţă. Omului i se spune că provine dintr-un unicelular primitiv, apărut în urma unui act conceptual spontan în condiţiile climaterice primordiale ale Pământului, unicelular, care, trecând apoi prin stadiile de protozor, larvă, peşte, amfibian şi mai apoi mamifer primat, evoluează în sfârşit la stadiul de “OM”.

Din crepusculul înnorat al existenţei noastre mizere, în care, din când în când, câte o rază de lumină mai străbătea semiobscuritatea spirituală, ne trezim voit, într-un întuneric total, în care singurele raze de lumină sunt controlate şi atent orchestrate, astfel încât ceea ce ni se serveşte să corespundă exact dorinţelor noastre infantile.

La început credeam în Dumnezeu. în Dumnezeu “bun şi iubitor de oameni”, Cel ce-i apără pe cei asupriţi, îi hrăneşte pe cei înfometaţi, le alină durerea suferinzilor, îi povăţuieşte pe cei în impas. Dumnezeu cel blând şi bun, propovăduit lumii de Iisus.

Astăzi, credem tot în Dumnezeu, numai că imaginea sa a mai suferit ceva modificări pe parcurs, transformându-se în Dumnezeu cel despre care se vorbeşte în Vechiul Testament. Astăzi Dumnezeu nu mai este “bun şi iubitor de oameni”, el a început să pedepsească, să alunge, să distrugă, să omoare. Să fie oare adevărat? Eu încă vreau să cred şi cred în primul, în cel care a creat şi care veghează de atunci, atent, la împlinirea creaţiei sale.

Îmi aduc de multe ori aminte o replică celebră, aş spune eu, din acest punct de vedere, dintr-un film american. întrebat, la un moment dat, un mercenar fără remuşcări, în ce crede, acesta spune: “în Dumnezeu!” fluturându-i interlocutorului prin faţa ochilor bancnota de un dolar pe versoul căreia scria: “IN GOD WE TRUST!”. Despre care Dumnezeu vorbim? Banul se spune că este “Ochiul Dracului”, dar până şi Dracul crede tot în Dumnezeu.

“Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina.” Ioan 3,19 (continuare pe roaim.com)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s