Actualitatea românească

Actualitatea romaneasca“Ce caută aceste elemente nesănătoase în viaţa publică a statului? Ce caută aceşti oameni care pe calea statului voiesc să câştige avere şi onori, pe când statul nu este nicăieri altceva decât organizarea cea mai simplă posibilă a nevoilor omeneşti? Ce sunt aceste păpuşi care doresc a trăi fără muncă, fără ştiinţă, fără avere moştenită, cumulând câte trei, patru însărcinări publice dintre care n-ar putea să împlinească nici pe una în deplină conştiinţă? Ce caută dl. X profesor de universitate, care nu ştie a scrie un şir de limba românească, care n-are atâtea cunoştinţe pozitive pe câte are un învăţător de clase primare din ţările vecine şi care cu toate acestea pretinde a fi mare politic şi om de stat?

Ce caută? Vom spune noi ce caută.

Legile noastre sunt străine; ele sunt făcute pentru un stadiu de evoluţiune socială care în Franţa a fost, la noi n-a fost încă. Am făcut strane în biserica naţionalităţii noastre neavând destui notabili pentru ele, am durat scaune care trebuiau umplute. Nefiind oameni vrednici, care să constituie clasa de mijloc, le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oamenii a caror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oamenii care riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc, căci, din nefericire, poporul nostru stă pe muchia ce desparte trei civilizaţii deosebite: cea slavă, cea occidentală şi cea asiatică şi toate lepădăturile Orientului şi Occidentului, greceşti, jidoveşti, bulgăreşti, se grămădesc în oraşele noastre, iar copiii acestor lepădături sunt liberalii nostri. Şi, când loveşti în ei, zic că lovesti în tot ce-i românesc şi că eşti rău român.

(…)

Domnia lor vor să facă pe boierii. 3–4–500 de franci pe luna nu-i liniştesc şi nu-i fac să se puie pe muncă pentru a deveni folositori naţiei de pe spinarea căreia trăiesc. Sunt născuţi pentru lucruri mai înalte, pentru deputăţii, ministerii, ambasade, catedre de universitate, scaune în Academie, tot lucruri mari la care cinstiţii lor părinti, care vindeau bragă şi rahat cu apa rece sau umblau cu patrafirul şi sfiştocul din casă-n casă, nici nu visaseră şi nici n-aveau dreptul să viseze, căci nu dădusera naştere unor feţi-frumoşi cu stele-n frunte, ci unor băieti groşi la ceafă şi târzii la minte, de rând, adesea foarte de rând.

Actualitatea romaneascaÎntr-adevăr, cum li s-ar deschide oamenilor ochii când unul le-ar zice: “Ia staţi, oameni buni! Voi plătiţi profesori care nici [nu] vă învaţă copiii, nici carte [nu] ştiu; platiţi judecători nedrepţi şi administratori care vă fură, căci nici unuia dintr-înşii nu-i ajunge leafa. Şi aceştia vă ameţesc cu vorbe şi vă îmbată cu apă rece. Apoi ei toţi poruncesc, şi nimeni n-ascultă. Nefiind stăpân care să-i ţie în frâu, ei îsi fac mendrele şi vă sărăcesc, creându-şi locuri şi locuşoare, deputăţii, primării, comisii şi multe altele pe care voi le plătiţi peşin, pe când ei nu vă dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contră vă mai şi dezbracă, după ce voi i-ati înţolit. N-ar fi mai bine ca să stăpânească cei ce n-au nevoie de averile voastre, având pe ale lor proprii? Sau cel puţin oameni care, prin mintea lor bine aşezată, vă platesc ce voi cheltuiţi cu dânşii?

De aceea alungaţi turma acestor netrebnici care nu muncesc nimic şi n-au nimic şi vor să trăiască ca oamenii cei mai bogaţi, nu ştiu nimic şi vreau să vă înveţe copiii, şi n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine şi voiesc [să] vă economisească pe voi toţi.” (Mihai Eminescu: Icoane vechi si icoane nouă – fragment)

Citatul de mai sus este un fragment din “Icoane vechi şi icoane nouă”, de Mihai Eminescu. Deşi nu învăţăm la şcoală despre activitatea jurnalistică a lui, constatăm cu uimire că aceste comentarii eminesciene sunt încă actuale.

Dacă aceasta era situaţia pe vremea lui Eminescu, să vedem în ce fel s-a schimbat politica românească în acest al treilea mileniu. Wilfried H. Lang, observator economic pentru Europa de Sud-Est, declara: “Parlamentarii în loc să-şi vadă de treabă, citesc ziare sau absentează deseori, pentru a-şi urmări interesele personale.”

Chiul parlamentarZi de zi contribuabilii dau fiecărui ales câte 1,2 milioane de lei pentru ca aceştia să chiulească mai mult sau mai puţin motivat. Senatorii şi deputaţii au uitat că acest chiul generalizat costă contribuabilul de rând aproximativ 17 miliarde de lei pe lună pentru cei 495 de parlamentari sau 1,2 milioane pe cap de senator sau deputat pentru fiecare zi în care aceştia lipsesc nemotivat. Sunt nenumărate situaţii când legi importante nu au trecut de plen tocmai datorită absenţelor, fără să mai vorbim de absenţele masive de la comisii. Forul legislativ al ţării s-a aflat de foarte multe ori în impas: lucrările în Camera Deputaţilor sau Senat au fost oprite din cauza absenteismului masiv al aleşilor, uneori înregistrându-se “recorduri” de neconceput cu o prezenţă de doar 7,5 %.

Şi ca imaginea să fie clară, unii dintre cititori şi-au exprimat opinia în legătură cu activitatea celor care ne reprezintă în Parlamentul României.

“Nu mai ştiu cum să-şi crească veniturile şi cum să îşi asigure cât mai mulţi bani după ce vor părăsi Parlamentul (asta în condiţiile în care sigur 90% din ei nu îşi mai găsesc locul într-un Parlament ales prin vot uninominal). Partidele care propun şi voteaza aşa legi aberante ar trebui amendate de opinia publică, însă românul e atât de prost încât “uită” mereu şi se lasă înşelat de promisiunile electorale… Până când veţi înghiţi fraţilor aceste comportamente? Chiar nu aveţi pic de respect pentru voi înşivă? Dacă nu există opoziţie viabilă faţă de astfel de proiecte este pentru că toţi “parlamentarii” la unison au interese mai presus de culoarea politică şi pentru că ne desconsideră pe noi (restul “prostimii”) la maxim… şi cred că pe bună dreptate! Nu sunt decât nişte profitori ordinari! Dacă ar avea motiv să aibă salariile acestea aş întelege, dar pentru chiul, somn, nesimţire şi lene ei vor sporuri şi pensii!”

“Ruşine să le fie, de ce să aibă beneficii în plus? Să nu uite că în fond sunt remuneraţi din bani publici, că au ajuns în parlament ca să ne reprezinte dar nu-şi fac treaba cum trebuie! Ce m-a indignat profund este lipsa de cultură a multora (mă refer la cultura generală, nu la cultura politică).”

Parlamentul iese în evidenţă prin proiecte faraonice extravagante, precum piscina subterană, amenajarea restaurantului, modernizarea tuturor grupurilor sociale, achiziţii de maşini şi utilaje, în condiţiile în care acestea consumă extrem de mulţi bani publici şi nu fac decât să accentueze uriaşa discrepanţă dintre parlamentari şi ceilalţi cetăţeni. (roaim.com)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s