Tarhonul, planta care regenereaza ficatul

Tarhonul – popular i se mai spune: dracon, matricea, taracon, tarahana. Este o planta de cultura, care poate atinge înaltimi de 50-100 cm. Emana o aroma puternica, specifica. Frunzele sunt lunguiete, ascutite, înfloreste în gradini, în perioada august-octombrie.

Tarhonul este o planta aromata folosita la diverse preparate fiind tonic pentru ficat.

Tarhonul regenereaza ficatul, stimuleaza functiile rinichilor, reduce colesterolul, curata vasele de sange, combate reumatismul si imbatranirea prematura.

Se foloseste proaspat, uscat sau conservat in otet. Pentru a-si pastra aroma, se pune in mancare cand aceasta este gata.

Ceai de tarhon: se prepara dintr-o lingurita vârfuita de planta la o cana(250 ml) de apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara si se beau câteva înghitituri înainte de fiecare masa.

Esenta de tarhon (în otet): se introduc într-o sticla frunze de tarhon proaspat culese, se toarna otet de vin sau otet de mere si se lasa o saptamâni la loc luminos. La nevoie, cu acest otet se pun comprese la închieiturile de la mâini sau de la picioare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s