FIZICA DISTRACTIVĂ: cum măsori înălţimea unei clădiri cu un barometru

Fiindcă a început şcoala, prezentăm în loc de un banc cu fizicieni o poveste distractivă despre un fizician tânăr şi ce a răspuns el când a fost întrebat cum se poate măsura înălţimea unei clădiri cu un barometru (acel instrument care măsoară presiunea atmosferică). Completare: aceste raspunsuri nu au fost de fapt date de Nils Bohr.

FIZICA DISTRACTIVĂ: cum măsori înălţimea unei clădiri cu un barometru. În imagine este tocmai un barometru.

Examenul de Fizica

Intrebare la un examen de fizica la universitatea din Copenhaga: Cum se poate masura inaltimea unei cladiri cu un barometru? Iată ce răspunsuri consecutive a oferit un student.

Raspuns 1

Se masoara lungimea barometrului, se leaga barometrul cu o sfoara si se coboara de pe acoperisul cladirii; inaltimea cladirii = lungimea barometrului lungimea sforii. Studentul a fost dat afara de la examen. Acesta a depus o contestatie care a fost acceptata pentru ca s-a considerat ca intrebarea nu impunea o anumita solutie. Dar cum raspunsul sau nu putea edifica examinatorul asupra cunostintelor de fizica dobandite la cursul respectiv, o noua examinare a avut loc.

Raspuns 2

Se arunca barometrul de pe cladire si se masoara timpul pana la impactul cu solul. Inaltimea cladirii = (g*t^2)/2 (examinatorul solicita o alta solutie)

Raspuns 3

Daca este o zi insorita, se aseaza barometru pe cladire si se masoara umbra de pe sol. Cunoscand lungimea barometrului si a umbrei, totul se reduce la o simpla problema de asemanare (examinatorul solicita o alta solutie)

Raspuns 4

Se leaga barometrul cu o sfoara si este lasat sa oscileze liber la sol si pe cladire. Cum perioada de oscilatie depinde de acceleratia gravitationala (”g”), se poate masura inaltimea cladirii in functie de variatia “g”. (examinatorul solicita o alta solutie, si atrage atentia studentului ca este ultima sa sansa)

Raspuns 5

Solutia pe care o asteptati de la mine banuiesc ca este masurarea presiunii la sol si pe cladire – presiune care variaza cu inaltimea – si determinarea inaltimii cladirii in functie de variatia de presiune. Dar aceasta este o solutie de-a dreptul plicticoasa, de aceea va mai propun una:

Raspuns 6

Se poate propune administratorului cladirii un targ avantajos: Imi puteti spune in schimbul acestui frumos barometru care aste inaltimea cladirii…?

Cine era studentul?

In versiunea care circula pe internet se spune ca acesta este Nils Bohr, singurul laureat la premiului Nobel absolvent al Universitatii din Copenhaga. Stiam ca nu e asa, caci si fiul lui Nils Bohr luase promiul Nobel si era foarte probabil ca el sa fi absolvit aceeasi Universitate, mai ales ca tatal sau fondase un institut puternic acolo. De aceea, am scos acea parte, dar am lasat-o pe cea cum ca autorul ar fi Nils Bohr. Totusi, dupa cum ne-a fost aratat la comentarii cu link aici, raspunsurile au fost de fapt create de un profesor de fizica. (stiintaazi.ro)

Advertisements

3 thoughts on “FIZICA DISTRACTIVĂ: cum măsori înălţimea unei clădiri cu un barometru

  • pula mea:)) says:

   hai sictir!!! de unde stii tu mai “costy444??? esti cumva fizician? esti profesor?? si daca ar fi manometru, dc tb sa lasi u comentarii de rahatel??

 1. cabinet refacing san antonio says:

  Without correct planning kitchens will not be the kitchen cabinets best choice.
  It is important that you tell the specialist everything you have in your
  shop. Generally, you don t have to bother with the insides of cabinet frames is harder than it sounds.
  It has a medium density hardwood that is very fat
  and simple to clean the handles and hardware.
  Now, stainless steel cabinets don’t rot when the temperature
  drops to freezing, and immediately rises up as the environment in the kitchen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s