Patru atitudini posibile faţă de gripa nouă. Cu ce e diferită gripa nouă de gripa obişnuită?

Cercetătorul Mihnea Boştină de la Harvard University, unul din puţinii oameni de ştiinţă români care explică regulat ştiinţa pe înţelesul tuturor, ne spune într-un post pe blogul Voxpublica câteva lucruri interesante despre gripa nouă: care sunt cele patru atitudini faţă de gripă şi care este cea mai bună? Prin ce se deosebeşte gripa obişnuită de gripa nouă?

imagine cu gripa noua sau gripa obisnuita

Patru atitudini posibile faţă de gripa nouă. Cu ce e diferită gripa nouă de gripa obişnuită?

Există două deosebiri între gipa obişnuită şi gripa nouă (mai multe detalii despre gripa nouă aici). Prima loveşte mai ales bătrânii, iar a doua loveşte mai ales adulţii tineri. Apoi, prima are efecte mai grave decât a doua în general. Noutatea vine aşadar din faptul că mor de complicaţii datorită gripei adulţi tineri, care nu ar muri de complicaţii de gripă obişnuită, de care ar muri mai ales bătrânii.

Din cele patru posibile atitudini faţă de gripa nouă, domnul Mihnea Boştină enumeră: să ne panicăm, să rămânem indiferenţi, să combinăm pe cele două, sau, în sfârşit, pe cea care o consideră dumnealui cea mai corectă, să ne uităm la cifrele oficiale ale îmbolnăviţilor şi morţilor datorită gripei noi.

De gripa obişnuită se înbolnăvesc anual aproape 500 de milioane de persoane, din care mor aproximativ 500 de mii, adică cam o persoană infectată din 1000. Mortea intervine datorită complicaţiilor şi 90% din cei morţi sunt bătrâni. Spre comparaţie, mor anual 1 milion de oameni prin sinucidere şi 2 milioane de SIDA. Iar de gripa nouă, la o ţară cu populaţia României, este un lucru normal să moară câteva mii de persoane de complicaţii. Pentru a nu fi afectaţi totuşi de gripa nouă, trebuie făcut vaccinul, care este preparat astfel. (stiintaazi.ro)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s