Cutremurul din Haiti: cauzele, explicaţii ale seismologilor şi ce ar mai putea urma

Pe 12 ianuarie 2010 a avut loc un cutremur devastator, cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, in statul Haiti. Acest cutremur a fost urmat de peste 10 replici puternice, cea mai tare dintre ele, de 6,1 grade pe scara Richter, având loc cu două zile în urmă. Ultimele bilanţuri arată că peste 200.000 de oameni au murit, iar alţii au nevoie disperată de ajutor.

Harta Haiti Cutremur Localizare

Haiti se află în partea vestică a insulei Hispaniola, făcând parte din grupa Antilelor Mari. Este situat între Cuba şi Puerto Rico. Cutremurul a avut loc exact pe linia care separă placa tectonică Nord-Americană de cea Caraibeană.

Deşi unii seismologi afirmă că acest cutremur a fost extins, dar nu de o magnitudine ridicată, există trei factori esenţiali l-au făcut atât de distrugător: faptul că a avut loc la doar 10-15 kilometri sub pământ, epicentrul a fost la aproximativ 16 kilometri de capitala statului Haiti, Port-au-Prince, şi, cel mai important argument în opinia oamenilor de ştiinţă, multe case şi clădiri din acest stat, considerat cel mai sărac din emisfera sudică, nu au fost proiectate să reziste unor astfel de forţe ale naturii şi s-au prăbuşit imediat.

Cutremurul a fost comparat de cercetătorii de la Standford cu o bombă nucleară. Oficialii haitieni au declarat că Port-au-Prince este complet distrus. În a cest videoclip, Anne Kiremidjian, profesor în ingineria mediului universitatea Stanford explică de ce atât de multe clădiri s-au prăbuşit.

Potrivit U.S. Geological Survey, astfel de arii seismice, precum cea din zona Haiti, acumulează presiune tot timpul, cum este falia Septentrional, din care fac parte Haiti şi Republica Dominicană. Studiul asupra zonei a scos la iveală că plăcile nu alunecă uşor atunci când trec una pe sub alta, ci are loc o joncţiune a lor, iar plăcile din regiune alunecau în direcţii total opuse, şi anume est-vest. Plăcile tectonice convergente se alipesc în momentul în care alunecă una către cealaltă (aşa numitul proces de subducţie) şi se constituie într-o falie în care se acumulează multă presiune. Astfel de zone seismice. (articol intreg)

Filmare din timpul cutremurului din Haiti …

Advertisements

One thought on “Cutremurul din Haiti: cauzele, explicaţii ale seismologilor şi ce ar mai putea urma

  1. iulius says:

    Un simplu comentariu referitor la urmarile unor eruptii vulcanice de amploare ,si nu numai.
    Se stie ca urmarile eruptiilor violente afecteaza clima pe intregul pamint nu imediat dar in timp .Cauza aruncarea in atmosfera a milioane de tone de praf,care blocheaza soarele . Oare nu se poate la tehnologia actuala sa producem deasupra vulcanilor activi a unei perdele de nori de ploaie care filtreaza microparticulele in suspensie si le depune la sol in imediata apropiere a eruptiei (oricum zona e compromisa ) .
    Nu mai bine cheltui bani si faci investitie : sa prevezi , sa preintimpini , sa contracarezi ,sa raspunzi in timp util si sa elimini efectele (atiti cit se poate ) evenimente nedorite ,decit sa reconstruesti si sa compromiti regiuni intregi ???
    Nu poate face nimeni un calcul ???(!!!)Multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s