GEOINGINERIE: Există arme seismice, arme meteorologice şi arme globale?

Există arme seismice, adică arme care să poată produce un cutremur la dorinţă? Există arme globale, adică metode care să afecteze negativ întregul Pământ, sau o mare zonă a lui? Domeniul ştiinţei care se ocupă cu modificarea Pământului la scală globală poartă numele de geoinginerie. Să vedem cum răspunde geoingineria la aceste întrebări.

GEOINGINERIE: Există arme seismice, arme meteorologice şi arme globale?

Există arme seismice?

Răspunul oficial al ştiinţei este că nu. Dar se cunosc fenomene fizice care pot genera cutremure mici în zonele adiacente: explozia unei bombe nucleare (de obicei în teste nucleare în interiorul Pământului – de fapt ele chiar sunt detectate ca şi mici cutremure pe seismografe), sau forările în adâncime pentru petrol sau gaze naturale (pot genera mici mişcări ale Pământului în zona alăturată). Dar nu există mecanisme capabile să determine un cutremur major într-o anumită zonă. Aşadar, oficial, arme seismice nu există.

Există arme meteorologice?

Aici răspunsul este cumva mai nuanţat. Există multe metode de a influenţa local, foarte local, vremea. Chiar o româncă a fost în perioada interbelică unul din pionierii care au creat racheta care aduce ploaia. Ştefania Mărăcineanu a obţinut un doctorat în fizică în laboratorul celebrei Marie Curie la Paris, iar acolo şi-a dat seama că ploaia poate fi adusă artificial dacă substanţe radioactive sunt emise în atmosferă. Acestea emit particule care ionizează atmosfera şi creează în jurul lor centre de condensare a vaporilor pentru a se crea picături de ploaie. Tehnologia a evoluat mult de atunci. Totuşi, nu se foloseşte pe scară largă astăzi, tocmai pentru că deşi efectul este real de ajutor la venirea ploii, este destul de mic şi cu costuri foarte mari. E greu de crezut că cineva ar folosi ca şi armă meteorologică pentru a abate ploaia asupra unui teritoriu vast. La urma urmei o ploaie poate aduce inundaţii, dar până la urmă tot trece, fără pagube foarte mari. Aşadar şi ideea de arme meteorologice merită privită sceptic. (articol intreg)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s