Creaturi IT (Viruşi, troieni, viermi)

În timpul relativ scurt de la apariţia Internetului, probabil cea mai importantă realizare tehnologică a omului prin prisma impactului avut asupra a numeroase domenii ale vieţii sociale, o serie de “creaturi” electronice, cu nume bizare ca: troieni, viermi ori viruşi şi-au făcut apariţia şi ne ameninţă calculatoarele. Dar ce sunt aceste ciudăţenii ?

CE ESTE MALWARE?

Malware este prescurtarea de la “malicious software”, referindu-se aşadar la orice soft nociv care a fost creat cu scopul de a rula în mod neautorizat şi ascuns faţă de utilizatorul computerului. Deşi uzanţa este să vorbim despre “viruşi”, ca fiind orice program care ne afectează calculatorul, în fapt termenul generic potrivit este malware. În continuare vom vorbi despre tipurile de malware, tipurile de softuri nocive cu care vă puteţi întâlni în universul computerului personal – dacă aveţi ghinion.

CE ESTE UN VIRUS?

Un virus de calculator este un program care pentru un neofit arată ca oricare altul, dar care are capacitatea de a se multiplica, de  a infecta diverse fişiere de pe computer, de a şterge informaţii etc. Viruşii se transmit de la un calculator la alt calculator prin intermediul mediilor de stocare mobile (floppy-disk, stick de memorie etc.) ori prin intermediul Internetului (email, website-uri etc.).

Practic un virus este un program care va acţiona conform instrucţiunilor inserate în cod. Unii viruşi, de exemplu, infectează fişierele Word, cu care majoritatea dintre noi lucrează. După ce infectează un fişier Word, virusul ajunge pe alt calculator prin intermediul acestui fişier, care poate fi folosit de mai multe persoane pe mai multe calculatoare. De regulă, cu cât descoperim mai târziu un virus, cu atât dimensiunile stricăciunilor produse de acesta sunt mai mari.

CE ESTE UN VIERME?

Viermii sunt viruşi care nu infectează alte fişiere, ci doar se multiplică. Aceştia crează un singur exemplar, care caută metode de a se răspândi pe alte computere. Metodele “preferate” de răspândire sunt: emailul, aplicaţii tip “messenger” ori aplicaţiile de partajare de fişiere, gen torrents, emule, kazaa etc. Un vierme infectează sistemul informatic, nu fişierele.

CE ESTE UN TROIAN?

Programele nocive tip “troian” sunt aplicaţii care sunt instalate fără ştiinţa şi acordul utilizatorului şi care efectuează diferite sarcini, ca de exemplu furtul parolelor, al diferitelor coduri prezente pe calculator, distribuirea necontrolată de emailuri, înregistrarea activităţilor desfăşurate pe calculator de către utilizator etc. Troienii, spre deosebire de viruşi ori viermi, nu se pot răspândi singuri.

Troienii pot fi clasificaţi în:
::: backdoors – programe care odată instalate asigură o cale de comunicare secretă între computerul infectat şi realizatorul troianului, permiţând controlul de la distanţă al calculatorului;

::: password stealers – programe care, aşa cum spune şi numele, au rolul de a înregistra parolele folosite de utilizatorului calculatorului infectat şi transmiterea acestora către hacker.

::: bombe logice: programe care execută operaţiuni periculoase în anumite condiţii.

Ce este un hacker?Există o dispută care nu se va termina curând asupra semnificaţiei corecte a acestui termen. Se desprind totuşi două definiţii. Pe de-o parte, hacker-ul ar fi acel expert în computere ce dispune de cunoştinţe foarte bune de programare şi care examinează cu atenţie reţele de calculatoare, codul sistemelor de operare ori al altor programe pentru a vedea cum funcţionează şi pentru a le identifica, în scop constructiv, vulnerabilităţile.

Pe de altă parte, şi aceasta este sensul pe care mass-media (cu superficialitatea obişnuită) îl dau termenului, hacker-ul este o persoană care-şi foloseşte expertiza în domeniul computerelor pentru a prelua controlul unor computere în scopuri ilegale.

Hackerii nu sunt, sub nicio formă, acei băieţi din Râmnicu-Vâlcea care vând produse pe Ebay, încasând banii, dar netrimiţând produsele către plătitor. Hacker nu este nici omul care are un blog ori care descarcă filme de pe Internet.

Oricât de controversată ar fi definirea corectă a termenului de hacker, credem că parte obligatorie din definiţie trebuie să fie cunoştinţele superioare privitoare la funcţionarea computerelor, a reţelelor de calculatoare, a protocoalelor de comunicare etc.  (articol intreg)

Cum funcţionează un program antivirus?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s