FLACARA VIOLET: Fizic vorbind, de ce are o flacără culoarea roşie, portocalie, albastră sau chiar violet?

In ultimele zile, expresia “flacara violet” a avut un impact mediatic de neimaginat. In general, cei ce poseda notiuni de baza de fizica sau chimie stiu de ce o flacara este rosie, portocalie, galbena , verde, albastra sau de ce nu, violet. Iata ca acum, aceasta expresie este repetata si interpretata in fel si chip de multe persoane care se cred sau chiar au si ajuns, personalitati.

Romania de azi si misterul flacarii violet

Descarcari electrice violete obtinute cu ajutorul unei bobine Tesla.

De ce o flacără are culoarea pe care o are?

Pentru ca pe mine ma intereseaza in primul rand fizica si de-abia in al doilea rand educatia fizica sau metafizica si stiu ca acesti termeni se refera la activitati destul de diferite, voi incerca sa explic pe scurt de ce o flacara este rosie, portocalie, albastra sau chiar violet.

Una din metodele fizice de baza utilizate pentru a determina compusii unei substante este asa-numita “analiza in flacara”. Cum se face aceasta analiza? Se ia o proba din substanta necunoscuta si se introduce in zona cea mai fierbinte a unei flacari. Flacara este de fapt formata din plasma, adica un amestec de electroni , ioni si molecule neutre , dar care au energie foarte mare. Atomii substantei necunoscute vor primi energie datorita interactiunii cu particulele constituente ale plasmei si o parte din electroni vor ajunge intr-o stare excitata, de energie inalta, dar instabila. Revenirea acestor electroni pe un nivel energetic stabil este insotita de emisia unei radiatii electromagnetice de o anumita frecventa.

Aceasta frecventa depinde de atomii substantei necunoscute si este cu atat mai mare, cu cat “saltul energetic” este mai mare. Si pentru cei ce nu stiu, voi spune aici (citandu-l pe Planck) ca o cuanta de “lumina rosie” are energie mai mica decat una de culoare portocalie, galbena, verde, albastra sau violet. (in aceasta ordine crescatoare din punct de vedere energetic) . Iar culoarea flacarii depinde de substata analizata prin aceasta metoda. Astfel, fierul produce o flacara rosie, cuprul coloreaza flacara in verde, sodiul in galben si, daca nu ma inseala memoria, cromul o coloreaza in violet. Si iata cum am gasit o firava legatura intre fizica si …metafizica.

Ascunse ramanand pentru multi dintre noi “meandrele concretului”, ma voi agata putin de “metafizica”, incercand sa-i deformez aspectul si s-o imping, usor-usor, spre fizica. (articol intreg)

CRONICA SCEPTICULUI ep.73: Flacăra violet cuprinde România

Spiritul critic pare a sta în adormie, iar mass-media încurajează credulitatea fără margini. Nu e nevoie de dovezi, ci de ce pare să aibă sens oamenilor. Vedeţi povestea familiei care a făcut supă din inima unui mort despre care credeau că devenise moroi, despre preoţii ce au ucis o femeie încercând să o exorcizeze şi un parlamentar român zicând clar la TV că el crede în atacuri energetice. Carl Sagan a descris evoluţia Americii ca o decădere în pseudoştiinţă, dar iată că ni se aplică foarte bine mai ales nouă. Clipul video mai jos. (sursa)

Citez : “Mass media se dedica unei nesfarsite celebrari a ignorantei – se intampla la noi acum “

Click pentru a urmari episodul 73 Cronica Scepticului

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s