Puterea mintii: gândurile simple pot controla computerele la care lucram zi de zi

Mouse-ul si tastatura vor fi pentru operarea unui computer tot atat de folositoare cum sunt in prezent disketele pentru stocarea de informatie. Asta pentru ca vom putea controla computerele cu ajutorul gandurilor simple. Cel putin asa lasa sa se inteleaga cercetarile de la Universitatea Rowan din SUA.

Puterea mintii: gandurile simple pot controla computerele la care lucram zi de zi.

Cercetatorul John LaRocco si-a folosit gândurile pentru a muta o minge într-o cutie şi apoi pentru a scrie clar un nume, totul pe ecranul unui computer. Si asta fără sa puna niciun deget pe tastatură.

Esential in acest test a fost un fel de fes dotat cu 40 de electrozi care se conectează la pielea de pe cap prin intermediul unui strat de gel. La fel de important a fost si un soft de analiza.

Plasati strategic, electrozii produc semnale care corespund unor părţi din creier responsabile de anumite funcţii. Aceste semnale preluate de la creierul utilizatorului sunt amplificate de un sistem si apoi retransmise către un computer. Cu alte cuvinte, ceea ce gandeste utilizatorul este codificat şi apoi transferat prin intermediul electrozilor catre computer.

LaRocco lucrează la acest proiect împreună cu colegul sau James Ethridge de la South Philadelphia and Glassboro, N.J., sub îndrumarea Dr. Robi Polikar, profesor cu o lunga istorie in explorarea stiintifica a puterii pe care o au gandurile.

Dr. Polikar explica cel mai recent proiect al său: “Interfata creier/computer, în general, ne permite să controlam un dispozitiv cu ajutorul gandurile. Dispozitivul poate fi mecanic, de exemplu un joystick, cursorul computerului sau tastatura. În momentul în care se poate crea un semnal de control, se poate controla orice.”

În experimentul realizat la Universitatea Rowan, LaRocco a gândit o acţiune specifică – o strangere de mâna, ca atunci cand te intalnesti cu un prieten – si mingea s-a miscat intr-o directie; când s-a gândit la altceva, mingea s-a deplasat in directie opusa. Dupa mai multe incercari a invatat si trucuri, de exemplu s-a ferit sa clipeasca si sa nu stranga din dinti din moment ce ambele acţiuni par să interfereze in relatia creier/computer.  (continuare)

Articol despre gând : Gândul vindecă

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s