Degetul mijlociu

Conform wikipedia degetul mijlociu (cu sensul de a arăta cuiva degetul mijlociu) este un cunoscut gest obscen făcut prin întinderea degetului mijlociu (care este cel mai lung dintre degetele mâinii), în timp ce celelalte degete sunt strânse. Degetul mijlociu reprezintă organele genitale masculine, de unde vine denumirea lui latină digitus impudicus sau digitus infamus. O variaţie cunoscută include întinderea degetului mare, ce semnifică “du-te dracului”.

Originile acestui gen sunt speculative, şi posibil, de mii de ani. Este identificat ca digitus impudicus (“deget indecent”) în scrierile romane antice şi se fac trimiteri la folosirea degetului în comedia greacă antică „Norii” de Aristofan. Acolo este definit ca un gest menit să insulte alte persoane. Utilizarea pe scară largă a degetului în multe culturi este datorată influenţelor geografice ale Imperiului Roman şi Civilizaţiei greco-romane. O altă posibilă origine a acestul gest poate fi găsit în primul secol din lumea mediteraneană, în care extinterea digitus impudicus-ului a fost una din multele metode de a distrage atenţia faţă de ameninţarea deochiului.

Eu auzisem de la cineva o povestioară de genul că semnificaţia degetului mijlociu provine dintr-un război anglo-francez…

Înaintea Bataliei de la Agincourt(1415) din timpul Războiului de 100 de ani, francezii, anticipând victoria împotriva englezilor, au propus tăierea degetelor mijlocii ale arcaşilor englezi capturaţi. Fără degetul mijlociu le-ar fi fost imposibil sa tragă cu renumitul arc englezesc (english longbow) devenind, prin urmare, incapabili să lupte în viitor.

Englezii au stat pe poziţii aşteptând atacul francez, în timp ce cavalerii francezi, copleşiţi de armurile greoaie, au început o avansare lentă pe terenul înnoroiat. Francezii au fost întâmpinaţi de un atac furios al arcaşilor englezi, care au folosit o tehnică (renumitul english longbow) ce permitea atingerea ţintei de către săgeată la o distanţă destul de mare.

Cavaleria franceză a încercat să îi înfrângă pe arcaşii englezii, însă nu a reuşit deoarece ei erau protejaţi de o linie de pari ascutiţi. În acest moment, francezii au fost învinşi din nou şi în timp ce se retrăgeau din bătălie, arcaşii englezi au început să îi ironizeze pe francezi arătându-le degetele mijlocii şi zicând “Vedeţi, încă putem trage cu arcul!”

Sfârşit

Advertisements

One thought on “Degetul mijlociu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s